Разград се включи в Националните информационни седмици за осиновяването

В четвъртък /27 септември/ в Центъра за обществена подкрепа се проведе пресконференция във връзка с Националните информационни седмици за осиновяването. Те се инициират в периода 24-ти септември – 5-ти октомври из цялата страна за пета поредна година от Българска асоциация „Осиновени и осиновители“.

28_09_2018_osiniviavane-2.jpgМотото, под което се организират, е „Осиновяването – сбъднато семейство“. Фокусът на дискусия тази година е насочен към промяната на чл.105 от Семейния кодекс. Той гласи: „На осиновителите или осиновения може да бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това.“ Въпреки че представителите на Съвета по правата на ООН препоръчват „въвеждане на законодателство, което забранява тайната на произхода и гарантира правото на осиновения да знае своя произход“, тайната на произхода в България спрямо осиновените продължава да е регламентирана законово и да се практикува.

Психологът Величка Дошева и Деница Владимирова, членове на Асоциацията, разясниха необходимостта от промяна на Семейния кодекс. Главната причина е незнанието на децата относно техните биологични родители, а нуждата от това е психологически закодирано във всяко човешко същество. „Повече от 80% от държавите в Европа предоставят достъп до такава информация. В България повече от десет хиляди осиновени активно търсят биологичните си роднини.“, отбеляза Величка. Самата тя има 17-годишен опит като родител-осиновител. В момента осиновената й дъщеря още не е пълнолетна, но жената е убедена, че когато навърши 18-годишна възраст, ще й окаже подкрепа като й осигури информация. И двете са участвали в работна група на Министерството на правосъдието, чиято цел е била именно промяна на въпросния член. Тя предвижда на първи етап осиновените да разполагат с информация от здравословно естество, без изричното споменаване на имената на биологичните родители. На втория етап осиновеният да има възможността да подаде молба и медиаторски групи да проведат разговор с него. Акцентът е поставен на това, че и двете страни – осиновен и родител, трябва да са готови да предприемат крачката по взаимно опознаване. Всичко обаче е спряло на етап разглеждане на предложенията, когато правителството подава оставка миналата година. В момента целта е повторно задвижване на процедурата. Целта е осиновените по легален начин да достигат до информация за биологичния си произход.

Директорът на Центъра за обществена подкрепа Росен Аврамов добави, че в Разград всички кандидат-осиновители подкрепят идеята да кажат на децата си, че не са биологичните им роднини. Но не могат да отговорят на последващи въпроси от страна на малчуганите, защото Семейният кодекс го забранява.

По-късно същия ден в читалище „Делиорман“ Величка Дошева представи книгата „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители“, полезна за родители, осиновили деца, и за самите малчугани. „Литературата по тази тема е изключително оскъдна.“, подчерта тя. Проведе се и дискусионна среща, в която взеха участие осиновители, осиновени, юристи, специалисти по темата, както и заинтересовани лица.

Десислава СТЕФАНОВА