Десетки малчугани играха игрите на мама и татко

Десетки малчугани играха игрите на мама и татко по време на организираната за тях едноименна проява в събота /26 юли/ следобед в Разград.
Площадът пред Общинския културен център бе разделен на няколко сектори,  така  че всяко едно дете да има поле за изява и да се убеди лично, че без компютър или мобилен телефон също може да е забавно, завладяващо  и много интересно.
Празникът стартира с „Народна топка”, премина през „Дама”, „Скачане с чували” „Настъпванка”, „Дърпане с въже”, „Скачане на ластик”, „Отваряй, Гальо, порти”, „Въртене на обръч”, „Бели пеперудки, къде отлетяхте”, „Сляпа баба”, „Скачане на въже”..., за да завърши с „Развален телефон” и „Криеница”. 
Една от най-атрактивната  игра се оказа „Пинята” – контейнер от  папиемаше, напълнен с бонбони. За да достигнат до лакомствата, хлапетата трябваше да удрят силно с пръчки по контейнера, а разкъсвайки го, да си поделят сладката находка.
Ентусиазмът, завладял малчуганите, не подмина и техните родители, и баби, и дядовци,  които също активно се включиха в отборните забавления, предлагайки на свой ред още игри,  разяснявайки техните правила.
И тъй като празник без музика е като безсолна манджа, организаторите бяха помислили и за нея. Павел Матеев, Пламена Валериева, Васил Петров и Алейна Кенанова, възпитаници на музикалния педагог Ивана Дучева, подариха на присъстващите много настроение и красота. Да се изявят пред микрофона, пожелаха още няколко дечица – участници в игрите.
Всички малчугани, освен че се забавляваха, похапнаха вкусни  филии, намазани с лютеница и поръсени със сиренце – така, както са похапвали техните родители навремето, когато са били деца. За участниците бе осигурена и бутилирана минерална вода, а  за да бъде гарантирана безопасността им, за събитието бе осигурена и линейка с медицински екип.
Освен с повишено настроение, всяко дете си тръгна от тържеството  с подарък – значка и светеща свирка с ключодържател. Най-активните и атрактивни състезатели и участници в забавните игри пък получиха грамоти.
Детският летен празник в Разград бе организиран от  Сдружение „ЖАНЕТА”, Сдружение „Младежки форум 21 век” към КНСБ и парти агенция „Слънце”, с подкрепата на Общинския съвет на Съюза на пенсионерите и половин дузина разградски спомоществователи. С него бе отбелязан и десетгодишният юбилей от създаването на „ЖАНЕТА”.