Eкскурзия за децата посещаващи ЦОП до пещерата „Орлова чука” , община Две могили

На, 16 Август 2012 г. /Четвъртък/, екипът на Центъра за обществена подкрепа към СНЦ „ЖАНЕТА” организира еднодневна екскурзия до пещерата „Орлова чука” за децата, посещаващи Центъра.

Екскурзията започна сутринта, когато 11, нетърпеливи за приключения и игри деца и ние, работещите в Центъра за обществена подкрепа, отпътувахме всички заедно към пещерата „Орлова чука” – втората по големина пeщeра в България.

Красивата местност, където се намира пещерата „Орлова чука” въодушеви децата. Те успяха да направят своята експедиция на варовиковите скали, животинките в и извън пещерата, скалните отвори, процепи и по-големи ниши.

Забележителна беше разходката - експедиция в пещерата „Орлова чука”, чиито интересен и жив разказ на „пазителя на пещерата” - екскурзоводът Иван Иванов, разпали детското въображение и обогати знанията им за възникването на пещерата преди милиони години, как е била открита, образуванието на причудливи сталактити, сталагмити, сталактони и животните, които са я населявали и прилепите, които сега я населяват.

След разглеждането на пещерата си направихме снимки пред входа й, както и на фона на живописния ляв склон на река Черни Лом.

За всеобща радост на колектива ни, бяхме посрещнати от колегите от Центъра за обществена подкрепа от гр. Две могили, които бяха разбрали, че група деца и ние ще посетим пещерата. Това беше добра възможност да се видим с наши колеги и да обменим мнения и виждания за естеството на работата, която вършим.

Децата през това време нямаха търпение да играят, тичат и да се забавляват. По-малките се люлееха на дървена люлка, а по-големите играеха на хвърчило, федербал и топка.

Игрите не се изчерпаха само с това. След като децата заредиха силите си със сандвичи и сок, всички се включиха в игри като: теглена на въже, скачане с чувал, игра на карти, шах, „Черен Петър”, състезание „Мумията”, което се извърши с опаковане с тоалетна хартия на доброволец от децата и много смях и въодушевление. Участниците получиха награда – вкусно лакомство, а всички деца „изтеглиха” на случаен принцип лакомство, което бяхме приготвили за тях.
Децата и възрастните играха и „Тръгнал дядо с магаренцето и каручката за Троянския манастир”, в която всеки имаше определена роля и трябваше да стане при споменаването на героя, който му се беше паднал.

Доволни и много щастливи, следобедът отпътувахме обратно към гр. Разград.