Кръгла маса разисква причините и последствията от ранните бракове в региона

Проблемът с ранните бракове изисква всеобхватна държавна политика – социална работа, спазване на законите, целогодишни кампании, интензивна работа с родители, младежи и деца.
Това стана ясно по време на кръгла маса „Ранните бракове – проблеми и последствия”, организирана на 26 май в сградата на Центъра за обществена подкрепа към Сдружение „ЖАНЕТА” в Разград.
На форума присъстваха институции, работещи с деца, неправителствени организации, директори на учебни заведения, представители на общинската и областна администрация, полицаи.
Гостите на срещата споделиха опит, добри практики за задържане на децата в училище и мотивирането им да се образоват, вместо да създават семейства в невръстна възраст.
Като основни причини за ранните бракове специалистите очертаха миграцията и бедността. А работата на парче на отделните институции не решава проблемите, а само ги маркират. 
Инициативата на Центъра за обществена подкрепа е част от проект „Спиране на процеса на маргинализация на ромите в Кюстендил чрез създаване на модел за развитие на общността” се изпълнява от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет в партньорство с община Кюстендил и фондация „Здраве и социално развитие” и е финансиран от Фондация ВЕЛУКС.
В рамките на проекта в Разград бе организиран конкурс за рисунка и есе на тема „Искам да се уча, искам да сполуча“, бяха проведени и множество срещи с ученици в учебните заведения в Стражец, Ясеновец и Осенец.
Връчването на наградите и обявяване на победителите от конкурса ще бъде в началото на юни в офиса на Центъра за обществена подкрепа, където ще се проведе заключителен хепънинг с всички участници в надпреварата.