Силвия Вълева със „Златна ябълка” за благотворчество

С престижната награда „Златна ябълка” в категория „Благотворител” бе удостоена Силвия Вълева – представител за България на немската фондация „Света Филомена”.
Отличието си разградчанката получи на официална церемония в Централния военен клуб в София вечерта на 31 май.
Наградата „Златна ябълка” се присъжда от Национална мрежа за децата на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца.
Тази година „Златна ябълка” бе разделена в десет категории - „Благотворител”, „Герой на децата”, „Училище", „Болница”, „Община”, „Журналист", „Вдъхновител", „Кампания или социална иновация”, „Награда за цялостен принос" и „Специална награда”.
Със специалната награда бе отличен президентът Росен Плевнелиев за последователните му усилия и подкрепа по темите, свързани със защита правата на децата и ранното детско развитие.
Национална мрежа за деца, която е обединение на граждански организации и съмишленици, работещи с деца и семейства в цялата страна, връчва наградата „Златна ябълка” за шеста поредна година. Номинирани за отличия бяха четиридесет кандидати.
За приза „Златна ябълка” Силвия Вълева бе предложена от Сдружение „ЖАНЕТА” – Разград за дарителския й принос в Лудогорието.
„Света Филомена“ – Германия вече четвърта поредна година прави серия от благотворителни кампании за уязвими групи деца и семейства от област Разград. Даренията – дрехи, обувки, памперси, легла, корита, колички, играчки, коледни подаръчни пакети, офис техника, помощни материали за хора с увреждания, пристигат в нашия град в навечерието на Коледа и се разпределят до всички услуги за деца и семейства в нужда.
През последните години „Света Филомена“ дари 1500 лева за закупуването на пещ за изработване на керамични изделия на Дневен център „Подай ръка“. Още 1600 лева бяха предоставени за закупуването на компютърна програма, спомагаща говорната терапия за център „Емилиян“, и маса за тeнис и хилки за Центъра за настаняване от семеен тип в жк „Орел“, за да се подпомогне физическото възпитание на децата. Осигурен бе и летен лагер и екскурзии за децата от Центъра за обществена подкрепа.
Общата стойност на даренията през последните четири години надхвърля 400 000 лева.
„Света Филомена“ е организацията с идеална цел със седалище град Ралбиц – Розенал, селище със  славянска общност в Германия. Нейни двигатели са разградчанките Силвия и Милена Вълеви и Герхард Робел - председател.